Εξοντωτική ποινή προ των πυλών

Σε πέντε σελίδες ο Ανδρεάς Παππάς έγραψε στο φύλλο αγώνα τα έκτροπα που συνέβησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου που είδε ιδίοις όμμασι και ο αθλητικός (και ποδοσφαιρικός) εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ασκήσει δίωξη για «εκτεταμένα επεισόδια» που προβλέπουν εξοντωτικές ποινές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αθηναίος ρέφερι έχει γράψει μεταξύ άλλων στο φύλλο αγώνα για πέντε φωτοβολίδες που έριξαν με πιστόλι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού κατά την είσοδο των παικτών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο, η μία από τις οποίες χτύπησε τον Φινμπόγκασον στον δεξί μηρό. Ο άσος των «ερυθρόλευκων» όπως αναφέρεται στο φ.α. εξετάστηκε από τον γιατρό του αγώνα που διαπίστωσε «ελαφρύ ερεθισμό στον δεξί μηρό». Για το συγκεκριμένο αδίκημα, με το άρθρο 15, 3 στ. προβλέπεται πρόστιμο 60-100.000 ευρώ και 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, γίνεται λόγος για συμπλοκή των οπαδών του Παναθηναϊκού με τα ΜΑΤ στη θύρα 11 πάνω από τη φυσούνα, την οποία είδε ο 4ος διαιτητής του αγώνα Μιχάλης Κουκουλάκης.

«Δεν εγγυήθηκε η αστυνομία»
Το σημαντικότερο είναι ότι, σύμφωνα με τα γραφόμενα στο φύλλο αγώνα, όπως προκύπτει από την πλευρά του Παναθηναϊκού, ο λόγος που δεν άρχισε το παιχνίδι είναι επειδή ο αστυνομικός διευθυντής δεν εγγυήθηκε την ομαλή διεξαγωγή και ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. «Εμείς εγγυόμαστε μόνο ότι θα έχουμε όλες τις διμοιρίες των ΜΑΤ μέσα στον αγωνιστικό χώρο» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων από τους υπεύθυνους της αστυνομίας.

Η υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού σε ό,τι αφορά τη μη έναρξη του αγώνα θα κριθεί εκτός απροόπτου από τον πρωτοδίκη Σπυρίδωνα Καποδίστρια, πρόεδρο εδώ και δύο μήνες του μονομελούς (πλέον) πειθαρχικού οργάνου της Super League. Αν οι «πράσινοι» κριθούν υπαίτιοι, τότε θα χάσουν στα χαρτιά το παιχνίδι, θα τους αφαιρεθούν τρεις βαθμοί και θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

Εφόσον, όμως, ο πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου κρίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι υπαίτιος, τότε το άρθρο 21, 2α του ΚΑΠ αναφέρει ότι… «αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες, επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης αποφάσεως».

Τα εκτεταμένα και το «σίγουρο» -3
Τα έκτροπα που συνέβησαν κυρίως μετά την ανακοίνωση της αναβολής του αγώνα επισύρουν εξοντωτικές ποινές για τον Παναθηναϊκό που κινδυνεύει να κληθεί σε απολογία για ολόκληρο το άρθρο 15 («Ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες»). Οι «πράσινοι» δεν γλυτώνουν την αφαίρεση τριών βαθμών και φλερτάρουν έντονα το πρόστιμο με εξαψήφιο νούμερο.

Τόσο το άρθρο 15, παράγραφος 6 του πειθαρχικού κώδικα για «εκτεταμένα επεισόδια» όσο και το 15, παράγραφος 4, για «είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο» προβλέπουν αφαίρεση τριών βαθμών.

Χαρακτηριστικά για «εκτεταμένα επεισόδια» μέσα στον αγωνιστικό χώρο, για τα οποία απαιτείται δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, προβλέπεται πρόστιμο από 70-150.000 ευρώ, 2-3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών.

Το άρθρο 15, παράγραφος 4γ. για «είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα με βιαιοπραγίες ή φθορές ξένης περιουσίας» προβλέπει, εκτός από πρόστιμο 70-150.000 ευρώ πρόστιμο, 2-4 αγωνιστικές, -3 βαθμούς. Επίσης, προβλέπεται και απώλεια του αγώνα αλλά θα τεθεί θέμα ερμηνείας για το συγκεκριμένο άρθρο, αφού ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ και το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε είσοδο πριν ή κατά τη διάρκειά του!

Δεν διακόπτει, αλλά τιμωρεί…
Κανονικά θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο τα υπόλοιπα παιχνίδια του πρωταθλήματος καθώς δεν υπάρχει θέμα αναβολής της αγωνιστικής από τον Σταύρο Κοντονή όπως αρχικά είχε διαρρεύσει. Αναβολή την οποία είχε αποφασίσει ο υφυπουργός αθλητισμού μετά το περσινό ντέρμπι της Λεωφόρου και έπειτα από τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο ΔΣ της Super League στις 24/2. «Οι υπόλοιποι δεν φταίνε σε τίποτα για να διακοπεί το πρωτάθλημα» έλεγε. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού μπορεί σύμφωνα με τον νέο νόμο να επιβάλει «πολύ σκληρές ποινές πέραν του προστίμου».

Τι ποινές προβλέπει ο νόμος
Στον νέο αθλητικό νόμο 4326/2015, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον προηγούμενο Μάιο, οι ποινές που προβλέπονται είναι εξοντωτικές. Ξεκινάνε από πρόστιμο το ύψος του οποίου μπορεί να είναι από 10.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 εκατομμύριο έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας. Μπορεί ακόμη να απαγορεύσει τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων και τη διάθεση εισιτηρίων. Λουκέτο δηλαδή στη Λεωφόρο, χωρίς να αναφέρεται το χρονικό διάστημα. Εφόσον παραβιαστούν οι ποινές, προβλέπονται πρόστιμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα από 25.000 μέχρι 5.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά το άρθρο 3 του αθλητικού νόμου αναφέρει τα εξής: «Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός μπορεί επίσης, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Μπορεί, εξάλλου, να απαγορεύει τη με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Τι προβλέπεται αν υποβιβαστεί
Ο Παναθηναϊκός μπορεί ενδεχομένως να γλιτώνει την αφαίρεση των δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα που θα κινδύνευε αν ξεκινούσε ο αγώνας και στην πορεία τον διέκοπτε ο Ανδρέας Παππάς, αλλά κινδυνεύει με μεγαλύτερη τιμωρία εφόσον αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην κατέβει να αγωνιστεί σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος. Εφόσον συμβεί αυτό, υποβιβάζεται στη Football League διά της κατάληψης της τελευταίας θέσης της βαθμολογίας με -6 βαθμούς, απώλεια των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα ξεκινήσει τον πίνακα με -6 βαθμούς.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 21, παράγραφος 8 του ΚΑΠ. «Αν μετά τη λήξη του πρωταθλήματος μια ομάδα παρουσιάζει αρνητική βαθμολογία, αρχίζει τους αγώνες της για το επόμενο πρωτάθλημα που θα δηλώσει συμμετοχή με ανώτατο όριο αρνητικής βαθμολογίας τους μείον έξι (-6) βαθμούς».

Πρόβλημα θα έχει και η Super League, αφού στο συμβόλαιο με τη NOVA προβλέπονται ρήτρες εφόσον δεν διεξάγονται οχτώ παιχνίδια ανά αγωνιστική αλλά λιγότερα, καθώς και ρήτρες σε περίπτωση αποχώρησης εμπορικών ομάδων από το πρωτάθλημα.
sentragoal.gr